Hvad lærte vi af Skolevalget 2019?

Endnu engang må man konstatere, at demokratiet har vundet #skolevalg. Valgdeltagelse på omkring 84-85% mod 81% i 2017.

Kigger man på resultatet, så er de store vindere i høj grad Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Konservativ Ungdom.

© Folketinget
Landsresultatet for Skolevalget 2019

Man skal passe på med at tale vælgervandringer på Skolevalget, da det ikke er de samme vælgere, som stemte i 15, 17 og 19 (faktisk forskellige hver gang). Omend kan man godt forsøge at tolke på resultatet som enkeltstående. En af årsagerne til DSU og KUs enorme fremgang kan med stor sandsynlighed findes i deres kampagnevideoer, som jeg på det kraftigste kan anbefale folk at se.

© Folketinget
Blokfordelingen ved landsresultatet for skolevalget 2019

Desuden er der et par pointer, som er interessante:

• S-V-R har flertal sammen
• Det gamle firpartisystem (SVRK) er ikke dødt endnu. Tilsammen mønstrer de over 60% af stemmerne.
• S’ valgresultat ved skolevalget er godt. Hos Venstre fejrer man borgerligt flertal. Omend ville vi alle kalde vælgertilslutningerne historisk lave, hvis det var folketingsvalgsresultater – uden sammenligning i øvrigt.
Dansk Folkepartis Ungdom og Alternativets Unge klarer sig ret okay, taget i betragtning af, hvor få debatter de – ifølge egne opgørelser – har været en del af.
• Hverken Nye Borgerliges Ungdom eller Kristendemokraternekommer over spærregrænsen.
• Selv, hvis man skulle vælge at tillægge Stram Kurs og Rasmus Paludan samtlige af de ugyldige stemmer ved #skolevalg, sådan som partiet reklamerer med på deres hjemmeside, så har de kun fået 842 stemmer svarende til 1%. Det kan man dog naturligvis ikke. #dkpol #dkmedier

Men hey, check skolevalg.dk. Der kan man på et Danmarkskort se hvordan, at både DSU, Venstres Ungdom – VU, KU, Liberal Alliances Ungdom, og Radikal Ungdom har formået at blive størst i minimum en kommune hver.

//Indlæg fra min Facebook-side, Vilas Holst Jensen\\

Leave A Comment